Τι είναι ο Ποδολόγος;

Ποδολόγος είναι ο ειδικός στη φροντίδα των ποδιών, οδηγώντας τη φροντίδα του ασθενούς σε όλο το ταξίδι που θα χρειαστεί να γίνει, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας. Ο ποδολόγος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας των ποδιών και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών. Διεξάγει διεξοδικές αξιολογήσεις, οσον αφορά τις παθήσεις των ποδιών, για να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες ή σημεία ασθένειας. Με βάση τα ευρήματά του, αναπτύσσει εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνουν παρεμβάσεις, όπως περιποίηση δυστροφικών νυχιών, περιποίηση των πελμάτων και των πτερνών, περιποίηση δυσλειτουργιών του δέρματος των ποδιών, καθαρισμό μυκητιασικών λοιμώξεων, αφαίρεση κάλων ή μυρμηγκιών, αντιμετώπιση είσφρυσης νυχιών, διαχείριση τραυμάτων ή ελκών,  τοποθέτηση ορθωτικών επιθεμάτων ή χρήση συστημάτων ορθονυχίας στα νύχια, για τη διόρθωση ανωμαλιών, καθώς παρέχει και εκπαίδευση, σχετικά με τις σωστές επιλογές υποδημάτων και την υγιεινή των ποδιών, συμβουλές και χρήσιμα tips για την ανακούφιση τους.

Ο ποδολόγος, έχει μελετήσει την ανατομία των ποδιών, τις παθήσεις των κάτω άκρων και τις δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν τα πόδια. Ο πρωταρχικός στόχος του, είναι να βελτιώσει την κινητικότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των ασθενών του. Θεραπεύει τις παραπάνω παθήσεις, που εμπίπτουν της ειδικότητας του ποδολόγου, και ανάλογα με την αξιολόγηση του περιστατικού, παραπέμπει στους ανάλογους γιατρούς, για τυχόν συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων, ή για εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.

Ενισχύει κυρίως τους Δερματολόγους, τους Διαβητολόγους, τους Αγγειολόγους, τους Ορθοπεδικούς,  στις ειδικότητές τους και συνεργάζεται μαζί τους, ως προς την διατήρηση και διασφάλιση της υγείας των κάτω άκρων.

Η ποδολογία είναι μια πολύ απαιτητική ειδικότητα, που προϋποθέτει από τον Ποδολόγο, να έχει γνώσεις από πολλές ειδικότητες, όπως δερματολογία, ορθοπαιδική, αγγειοχειρουργική, μικροβιολογία, φαρμακευτική και ψυχολογία για την καλύτερη αξιολόγηση ενός περιστατικού.

Να τονιστεί ότι, η εξειδίκευση του Ποδολόγου στην πρόληψη, περιποίηση και στην έγκαιρη αναγνώριση ,τυχόν ζημιών στα κάτω άκρα, ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ή με το σύνδρομο του «Διαβητικού Ποδιού», συμβάλλει στην αποφυγή ακρωτηριασμού, ο οποίος δυστυχώς, ακόμα και σήμερα καταγράφει μεγάλα νούμερα στις στατιστικές.

Η ειδικότητα της Ποδολογίας

Η ποδολογία ανήκει στις παραϊατρικές επιστήμες, και είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος, που εστιάζει στη φροντίδα και τη θεραπεία των ποδιών. Καθώς τα πόδια μας, μας μεταφέρουν καθημερινά, η διασφάλιση της υγείας  και της ευεξίας τους είναι επιτακτική. Οι παθήσεις των ποδιών είναι πολύ συχνές, υποβαθμίζοντας έντονα την ποιότητα ζωής αν δεν αντιμετωπιστούν, και προκαλούν σημαντική επιβάρυνση, στα έξοδα του συστήματος υγείας, όσον αφορά τους ακρωτηριασμούς.

Οι ποδολόγοι θεραπεύουν διάφορες παθήσεις των ποδιών, διαδραματίζοντας απαραίτητο ρόλο στο να διατηρούμε τα πόδια μας χωρίς πόνο και να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα, από τις πιο κοινές παθήσεις, όπως εισφρύσεις και κάλους, έως πιο περίπλοκα ζητήματα, όπως μυκητιάσεις ή δομικές ανωμαλίες. Η ποδολογία, δεν έχει καμία σχέση με ένα απλό pedicure, που θα έκανε κάποιος σε ένα κέντρο ομορφιάς. Είναι μια ολόκληρη επιστήμη, η οποία απαιτεί ειδικές σπουδές, συνεχή πρακτική και εξειδίκευση. Γνωστή από την αρχαιότητα, η ποδολογία και η συμβολή της στη γενική υγεία του ανθρώπου, αναγνωρίζεται σήμερα πλήρως από τον επιστημονικό κλάδο.

Υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν, σχεδόν άγνωστο σαν επάγγελμα, επειδή ασχολείται με παθήσεις και δυσμορφίες των κάτω άκρων που θεωρούνται ασήμαντες ή ελάσσονος σημασίας από τους ιατρούς, γι’ αυτό και τα θεραπευτικά αποτελέσματα ήταν μέτρια, με υποτροπές και η αντιμετώπιση των ασθενών ήταν συχνά κακή. Τα τελευταία όμως χρόνια, η εξειδίκευση και η ανάπτυξη της ειδικότητας της ποδολογίας, σαν αυτόνομος και ξεχωριστός κλάδος, έχει κάνει αντιληπτή στην ιατρική κοινότητα και όχι μόνο, την ανάγκη για αποδοχή και την σπουδαιότητα της ύπαρξής της.

Οι παθήσεις με τις οποίες ασχολείται η ποδολογία (διαβητικό πόδι, κάλοι, μυκητιάσεις, σκληρύνσεις, ραγάδες, εισφρύσεις νυχιών, πάχυνση ονύχων, μυρμηγκιές) είναι πολύ συχνές, και επιβαρύνουν σημαντικά την ζωή των ασθενών. Τα άνω και κάτω άκρα ενός ανθρώπου, είναι εξίσου σημαντικά με οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος μας. Η σωστή, ανεμπόδιστη και χωρίς πόνο λειτουργία των άκρων μας, είναι πολύ σημαντική, με πολλές προεκτάσεις στην συνολική  ψυχολογική και σωματική υγεία μας. 

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της ειδικότητας της ποδολογίας, είναι ότι τοποθετεί τον ποδολόγο μαζί με τον ασθενή στο επίκεντρο της θεραπευτικές διαδικασίας. Η άρτια εκπαίδευση, το λεπτομερές ιστορικό και η εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, συχνά αρκούν για την επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης. 

Να επισημανθεί σε αυτό το σημείο, ότι η ποδολογία είναι από τις ειδικότητες που χρειάζονται λίγη υπομονή, είτε κατά την περίοδο της αποθεραπείας, είτε για να δει ο ασθενής τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε δύσκολα περιστατικά, σε περιπτώσεις ορθονυχίας ή ονυχομυκητιάσεων, καθώς τα νύχια αναπτύσσονται αργά, ακόμα και οι πιθανές πληγές επουλώνονται αργά, λόγω του ότι χρειάζεται να περπατήσουμε, να σταθούμε και να φορέσουμε υποδήματα. Επίσης, δεν ισχύει η αντίληψη ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα άκρα, ακολουθούν επώδυνες διαδικασίες, κάθε άλλο μάλιστα ισχύει, καθώς ο ποδολογικός εξοπλισμός και οι τεχνικές του ποδολόγου καθιστούν την ποδολογική περιποίηση, κατά κύριο λόγω αναίμακτη, σχεδόν ανώδυνη, αποφεύγοντας μεγάλα τραύματα και επεμβάσεις, γλιτώνοντας τον ασθενή από ανώφελα, χρονοβόρα και επώδυνα χειρουργεία.

Η άμεση θεραπεία, με στοχευμένες επεμβάσεις την ίδια ημέρα του πρώτου ραντεβού, επιφέρει άμεσα αποτελέσματα στο σύνολο των περιπτώσεων, καθιστώντας την επιστήμη της ποδολογίας σχεδόν σωτήρια.

Γιατί είναι απαραίτητη η ποδολογική εξέταση;

Οι ποδολόγοι είναι επαγγελματίες υγείας, που ειδικεύονται στη θεραπεία και τη φροντίδα των ποδιών. Προσφέρουν πολλές υπηρεσίες για να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν υγιή πόδια, και να αποτρέψουν προβλήματα, που σχετίζονται με αυτά. Μία από τις κύριες υπηρεσίες που παρέχονται από τους ποδολόγους, είναι η τακτική φροντίδα των ποδιών. Αυτό περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη φροντίδα των άνω και κάτω άκρων, τόσο των νυχιών όσο και του δέρματος. Επισκεπτόμενοι τακτικά έναν ποδολόγο για αυτές τις απλές διαδικασίες, ο καθένας μπορεί να αποφύγει πιο σοβαρά προβλήματα στα πόδια.

Ερχόμενος κάποιος σε ένα ποδολογικό κέντρο, θα χρειαστεί να συμπληρώσει το εξειδικευμένο εντύπο που περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR) και να γίνει συζήτηση (λήψη ιστορικού) από τον ποδολόγο, ώστε αυτός να κατανοήσει την πιθανή αιτία του προβλήματος, και να οδηγηθεί στην ορθή διάγνωση, αλλά και τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης του.

Θα συζητηθεί, τι οδήγησε τον πελάτη-ασθενή στο ποδολογικό κέντρο, τα συμπτώματα που έχει παρατηρήσει ο ίδιος ή ο θεράποντας ιατρός του, αν έχει ιστορικό προηγούμενων εγχειρήσεων ή παρεμβάσεων, αν έχει άλλες παθήσεις ή αλλεργίες, αν παίρνει αντιπηκτικά ή άλλα φάρμακα, ποιος είναι ο τρόπος ζωής του, ποιες είναι οι συνήθειες καθαρισμού των άκρων του, τι υποδήματα χρησιμοποιεί, κ.α, και όλα αυτά τα στοιχεία θα οδηγήσουν, μαζί με την κλινική εικόνα, μετά από λεπτομερή εξέταση, στην κατάλληλη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συνήθως αρκετοί ασθενείς, παραλείπουν ή αποκρύπτουν χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους ή τις συνήθειές τους,  διότι νιώθουν άβολα. Για το λόγο αυτό ο ποδολόγος προσπαθεί να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας με τον ασθενή, και φυσικά πάντα εξηγεί το πλάνο της θεραπείας, που θεωρεί ότι ταιριάζει στον εκάστοτε ασθενή και πρέπει να ακολουθήσει.

Επειδή τελικά οι ασθενείς με προβλήματα στα πόδια, χρειάζονται και αυτοί σωστή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, ο ποδολόγος με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και ψύχραιμη αντιμετώπιση σε δύσκολα περιστατικά, είναι πάντα δίπλα τους παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων τους, με τον αρτιότερο εξοπλισμό, δίνοντας  έμφαση στην θεραπεία με απλό τρόπο, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν, τις συχνά άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, χαρίζοντας χαμόγελα ανακούφισης σε κάθε βήμα.

Γιατί να απευθυνθώ σε Ποδολόγο;

Μερικοί άνθρωποι, ακόμη και στις μέρες μας, δεν γνωρίζουν τι υπηρεσίες παρέχει ένας ποδολόγος, με αποτέλεσμα συχνά να εκπλήσσονται με την αποτελεσματικότητα της φροντίδας που προσφέρουν. Ο ποδολόγος, είναι ο ειδικός στη φροντίδα των ποδιών, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας των ποδιών, και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών. 

Η ποδολογία ειναι μια πολύ απαιτητική ειδικότητα, που προϋποθέτει από τον ποδολόγο να έχει γνώσεις από πολλές ειδικότητες, όπως δερματολογία, ορθοπαιδική, αγγειοχειρουργική, μικροβιολογία, φαρμακευτική και ψυχολογία για την καλύτερη αξιολόγηση ενός περιστατικού. Συνεπώς ο ποδολόγος, έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει τις παθήσεις και τις δυσλειτουργίες των εξαρτημάτων (νυχιών και δέρματος) των άνω και κάτω άκρων, έχει πιστοποιηθεί από το κράτος,  έχει εξοπλίσει το ποδολογικό κέντρο του με τον ανάλογο εξοπλισμό, και λειτουργεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας των ποδολογικών κέντρων.

Ένας επαγγελματίας ποδολόγος, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τα πιο απαιτητικά περιστατικά που άπτονται στην ειδικότητα του ποδολόγου, και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των άνω και κάτω άκρων, χαρίζοντας τους υγεία και απαλλάσοντάς τα από τον πόνο. Επιπλέον, θα αξιολογήσει την συνολική κατάσταση της υγείας των ποδιών σας και θα σας συμβουλέψει, προτείνοντάς σας τις κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες που πρέπει να επισκεφτείτε.

Ας δούμε λοιπόν, σε ποιες κατηγορίες φαίνεται χρήσιμη μια επίσκεψη σε ποδολόγο:

 • Αν κάποιος ασχολείται με τον αθλητισμό, και επιβαρύνει με τραυματισμούς τα νύχια και τα πέλματα του
 • Αν κάποιος νιώθει οποιονδήποτε πόνο στα άνω ή κάτω άκρα, ή έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην όψη τους 
 • Αν κάποιος δυσκολεύεται στο περπάτημα ή του γίνεται δύσκολο κάθε φορά που πατάει το πέλμα του στη γη και δεν ξέρει σε ποια ιατρική ειδικότητα να απευθυνθεί
 • Αν κάποιος έχει προδιαβήτη ή έχει διαγνωστεί με διαβήτη (έχοντας ένα ποδολόγο σαν μέλος στην όμαδα υγείας που τον φροντίζει, μειώνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ακρωτηριασμού, σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες)
 • Αν κάποιος αντιμετωπίζει είσφρυση νυχιών ή πεπαχυμένα νύχια ή απλά δυσκολεύεται να κόψει τα νύχια μόνος του, προκαλώντας πόνο και φλεγμονές, αντί για ανακούφιση, με κίνδυνο να μολυνθεί
 • Αν κάποιος υποφέρει από κάλους ή ενοχλητικές σκληρύνσεις ή ανοιχτές πτέρνες
 • Αν κάποιος έχει παραμορφωμένα δάχτυλα, πέλματα ή κότσι και χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα
 • Αν κάποιος έχει επίμονες μυρμηγκιές ή επώδυνα εξογκώματα στα άκρα
 • Αν κάποιος πάσχει από ονυχομυκητιάσεις ή έχει παρατηρήσει δυσχρωμίες στα νύχια του ή αλλοιώσεις
 • Αν κάποιος έχει ψωρίαση, ιχθύαση, ψωριασική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, κ.α. και έχουν επηρεαστεί τα άκρα του
 • Αν κάποιος έχει το “πόδι του αθλητή”  ή έντονη εφίδρωση, φαγούρα, κακοσμία

Αν λοιπόν ανήκετε και εσείς, σε κάποια κατηγορία ή έχετε ανησυχίες και ερωτήσεις σχετικά με τα άκρα σας, είναι ώρα να επισκεφτείτε έναν ποδολόγο. Δεν μπορούμε να τονίσουμε με λέξεις αρκετά, πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει κάποιος  σωστά τα πόδια του, καθώς η παραμέλησή τους  μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη γενική  υγεία του και να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό. Η φροντίδα των ποδιών μας συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας. Εκεί έρχεται να βοηθήσει ο ποδολόγος. Τα πόδια μας φέρουν το βάρος ολόκληρου του σώματός μας και υπόκεινται σε συνεχή ένταση και πίεση όλη την ημέρα. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν πιθανών προβλημάτων από νωρίς. Με την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μπορείτε να αποτρέψετε την κλιμάκωση τους, σε πιο σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν, επεμβατικές θεραπείες ή χειρουργική επέμβαση.

 Τα πόδια σας είναι το κλειδί για ένα πιο υγιές σώμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ποδολόγου και Ποδίατρου;

Ο περισσότερος κόσμος συχνά συγχέει τις ειδικότητες ποδίατρος και ποδολόγος, και είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς είναι δυο διαφορετικές ειδικότητες, αλλά και με τόσα κοινά στοιχεία και πεδία δράσης ταυτόχρονα.

Ο ποδίατρος και ο ποδολόγος, είναι και οι δυο επαγγελματίες υγείας, που έχουν ολοκληρώσει σπουδές τεσσάρων ετών σε ιδιωτικά Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Τόσο ο ποδίατρος όσο και ο ποδολόγος, θα ελέγξει τα πόδια για σκληρύνσεις, κάλους, φλεγμονές, μύκητες και ανατομικές ανωμαλίες. Θα αντιμετωπίσει τις παθήσεις που άπτονται στον τομέα της ποδολογίας και θα φροντίσει τα άκρα. Μέσω του πελματογραφήματος θα διαπιστώσει τυχόν μηχανικές πιέσεις που επιβαρύνουν το πόδι κατά τη βάδιση και θα δώσει τα κατάλληλα ορθωτικά πέλματα. Θα εφαρμόσει διάφορες τεχνικές ορθονυχίας, ανάλογα την περίπτωση και το τι θέλει να διορθώσει. Θα φτιάξει σιλικονούχα επιθέματα, για να αποφορτίσει τα σημεία που δέχονται έντονες πιέσεις. 

Και οι δυο δίνουν την ίδια προσοχή και φροντίδα, και μπορoύν να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα λειτουργείας και συμπεριφοράς. H διαφορά τους είναι, ότι ο ποδίατρος έχει λάβει επιπλέον εκπαίδευση, όσον αφορά την ανατομία και τη φυσιολογία, οπότε μπορεί να κάνει πιο εμπεριστατομένη διάγνωση των παθήσεων ή των μυοσκελετικών ζητημάτων, και έχει άδεια να πραγματοποιεί ιατρικές επεμβάσεις και χειρουργεία, με τοπική ή ολική αναισθησία, που αφορούν τα κάτω άκρα, καθώς και να συνταγογραφήσει. Ενώ ένας ποδολόγος, ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών εξωτερικής περιποίησης ποδιών, έχοντας στη διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα θεραπειών. 

Και τα δύο αυτά ονόματα, προέρχονται από μια αρχαία ελληνική ρίζα, που σημαίνει «πόδι» και οι δύο αυτές φιγούρες, είναι εκπαιδευμένες να φροντίζουν καλά τα πόδια σας και να διασφαλίζουν ότι είστε υγιείς.

Στην πιθανή ερώτηση ποιός είναι καλύτερος; H απάντηση είναι, ότι δεν υπάρχει σύγκριση, παρά μόνο το τι πρόβλημα έχει ο κάθε ασθενής και τι λύση χρειάζεται στο πρόβλημά του. Από αυτό, θα κριθεί και η επιλογή. Επίσης, το πιο σωστό ερώτημα σε κάθε περίπτωση, είναι πως να βρω τον κατάλληλο επαγγελματία για εμένα, που θα μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημα που με απασχολεί.

Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο Ποδολόγο;

Οι πόνοι στα πόδια και οι επιπλοκές, είναι κοινές στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να προσέξουν, όταν έρθει η ώρα να επιλέξουν κάποιο ποδολόγο για να επισκεφτούν. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στην Αμερική, αποκαλύπτεται ότι το 68% των ανθρώπων, που πάσχουν από επιπλοκές στα πόδια δεν ξέρουν τι να αναζητήσουν από έναν ποδολόγο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς, όλα τα διαφορετικά πράγματα που μπορεί να κάνει για να διασφαλίσει, ότι τα πόδια του είναι στην καλύτερη φόρμα, καθώς είναι αυτά που τον βοηθούν να είναι σε κίνηση. Υπάρχουν πάνω από 300 προβλήματα ποδιών, που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιoς. Ως εκ τούτου, η εύρεση του καλύτερου ποδολόγου για κάποιον, είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθεί η υγεία των ποδιών του.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όταν επιλέγετε έναν ποδολόγο:

-Την εκπαίδευση του. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πτυχία, τις σπουδές του, τις γνώσεις του, την εξειδίκευση του και γενικά το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο.

-Να έχει αρκετές γνώσεις και να γνωρίζει διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης, σχετικά με την ποδολογία, διότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και δεν ανταποκρίνονται όλοι στο ίδιο θεραπευτικό πλάνο. Όσο περισσότερες τεχνικές κατέχει ένας ποδολόγος στο θεραπευτικό του τόξο, τόσο καλύτερα είναι για εσάς. Σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται συνδυασμός θεραπειών για να διασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

-Να ακολουθεί μια συνολική προσέγγιση. Ένας ασθενής σε ποδολογικό κέντρο, δεν είναι μόνο πόδια, αλλά ένας ολόκληρος άνθρωπος. Ο ποδολόγος πρέπει να κατανοήσει τον ασθενή και τις πιέσεις, που μπορεί να έχει στη ζωή του, όπως η οικογένεια, η κατάσταση της υγείας του ή η εργασία, και να διασφαλίσει ότι το σχέδιο θεραπείας του ταιριάζει, και μπορεί να το ακολουθήσει. 

-Να έχει τον κατάλληλο χώρο εργασίας και τον απαραίτητο ποδολογικό εξοπλισμό και εργαλεία, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούνται σε ανάλογους χώρους, καθώς επίσης, και ο ίδιος να έχει την ανάλογη εικόνα.

-Να έχει εμπειρία στο χώρο της ποδολογίας και συνεχώς να εξελίσσεται, παρακολουθώντας σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες. Ένας έμπειρος ποδολόγος, θα είναι σε θέση να αντιληφθεί αμέσως μια κατάσταση, γρήγορα και εύκολα να αναγνωρίσει ένα πρόβλημα και να βρει τη σωστή θεραπεία. 

-Να σας ταιριάζει, να νιώθετε άνετα στο χώρο του και να τον εμπιστεύεστε, να μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί του.

-Να σας δίνει το χρόνο και την προσοχή που χρειάζεστε.

Μια επιπόλαιη επιλογή ποδολόγου, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένα αποτελέσματα θεραπείας, μεγαλύτερο τελικά κόστος, και πιθανά, συναισθήματα απογοήτευσης. Έτσι λοιπόν, όταν αποχωρήσετε από το πρώτο σας ραντεβού, πρέπει να αισθάνεστε ανακουφισμένοι, ότι έχετε δώσει λύση στο πρόβλημά σας, και ότι όλες οι απορίες σας έχουν λυθεί.

Ποιο είναι το κόστος επίσκεψης σε Ποδολόγο; Την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ;

Πριν επισκεφτούν έναν ποδολόγο, πολλοί ασθενείς, εύλογα θέλουν να μάθουν πόσο θα κοστίσει και μερικοί θέλουν να συγκρίνουν τις τιμές, όπου είναι δυνατόν.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να λάβετε υπόψη όσον αφορά το κόστος, ότι πληρώνετε τον χρόνο και τις θεραπευτικές δεξιότητες ενός επαγγελματία με ειδίκευση στα άκρα, και ότι τα ποδολογικά κέντρα γενικά, έχουν υψηλά λειτουργικά έξοδα. Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τιμής, είναι η τεχνογνωσία του ποδολόγου, ο σκοπός της επίσκεψης (συμβουλευτική, θεραπεία ή  επέμβαση) και η διάρκεια του ραντεβού.

Το κόστος παροχής των υπηρεσιών σε ένα ποδολογικό κέντρο, αντικατοπτρίζει τις δεξιότητες του ποδολόγου, καθώς και τις τεχνικές επίλυσης των προβλημάτων στα άκρα. Η επίσκεψη σε έναν ποδολόγο, μπορεί να αλλάξει τη ζωή για πολλούς ανθρώπους που πονούν, και αισθάνονται δυσφορία. Αν και το κόστος είναι σημαντικό, προσπαθήστε να μην αφήσετε αυτό να είναι το μόνο πράγμα που λαμβάνετε υπόψη, όταν επιλέγετε έναν ποδολόγο, αλλά το αν θα δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Να επισημανθεί πληροφοριακά σε αυτό το σημείο, η σημαντικότητα της ύπαρξης των ποδολόγων, όσον αφορά την αποφόρτιση του συστήματος υγείας και των ασθενών, σχετικά με το κόστος νοσηλείας, των ακρωτηριασμών και των χειρουργείων. Το 87% των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη μπορεί να προληφθεί, όταν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από αυτό, φορούν ειδικά σχεδιασμένα για τα πόδια τους υποδήματα, λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα περιποίησης των ποδιών τους και παρακολουθούνται συστηματικά, από μια ομάδα διαφόρων αρμόδιων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι και ο ποδολόγος. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, η ποδολόγοι δεν είναι συμβεβλημένοι ακόμη με τον ΕΟΠΠΥ, αν και αναμένεται το 2024 να συμπεριληφθούν. Προς το παρόν, μόνο οι διαβητικοί μπορούν να  προμηθευτούν θεραπευτικά ορθοπεδικά υποδήματα  με συνταγή του ιατρού τους (ένα ζευγάρι ανά 2 έτη). Ειδικά παπούτσια για διαβητική νευροπάθεια – αγγειοπάθεια, μπορεί να πάρει κάποιος με συνταγή του ΕΟΠΥΥ, και να αποζημιωθεί ικανοποιητικά, μόνο σε ένα από τα περίπου 30-40 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ορθοπεδικών ειδών, που διαθέτουν άδεια κατασκευής προσθετικών και ορθωτικών ειδών.