Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές, που εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται  δερματικα  εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα,και ταυτοχρονα ιδιαίτερα μεταδοτικά.Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει μια σχισμή στο δέρμα τη στιγμή που το άτομο μολύνεται με τον ιό HPV, όπως μετα απο ξυρισμα, απο ονυχοφαγία, από τραβηγμα παρανυχίδας, σκασμένο δερμα, έκζεμα ή σε περιοχές όπου το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία, όπως τα ιδρωμένα πόδια. 

Οι μυρμηγκιές των ποδιών είναι συχνά πολύ οδυνηρές εάν δεν αντιμετωπιστούν και επιμένουν για αρκετό χρόνο αν δεν εφαρμοστεί σωστη θεραπεία,προκαλώντας έως και προβλήματα στη βάδιση. Συνήθως, είναι μεγαλύτερες από τις κοινές μυρμηγκιές και πιο επίπεδες, λόγω της πίεσης που ασκείται στο πέλμα του ποδιού κατά το περπάτημα. Συχνά, αναπτύσσονται κάτω από τα σημεία που πιέζονται περισσότερο. Εάν παρατηρησουμε προσεκτικά, θα  διακρίνουμε μικρά μαύρα στίγματα μέσα  στη μυρμηγκιά των ποδιών.Δεν πρόκειται, όπως πιστεύουν πολλοί, για τις ρίζες τις μυρμηγκιάς,τα μαύρα αυτα στίγματα προκαλούνται από την αιμορραγία των αγγείων εξαιτίας τις πίεσης που ασκείται στη μυρμηγκιά όταν στέκεται ή περπατάει κανείς.

Πολλές φορες συγχέονται, λόγω  πόνου και εμφάνισης με κάλους και αντιμετωπίζονται λάθος από μη ειδικούς επαγγελματίες ή από τους ίδιους τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα όχι μόνον την μη θεραπεία τους αλλά την εξάπλωση του ιού.Αυτό συμβαίνει διότι ο ιός μπορεί να ζήσει για αρκετές μέρες εκτός του ανθρώπινου οργανισμού και συνεπώς αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσής του.

Οι μυρμηγκιές των χεριών είναι επίσης πολύ συχνές. Μπορεί να εντοπίζονται στην παλάμη ή και στη ράχη των χεριών, συχνότερα ομως εντοπίζονται γύρω από τα νύχια οπότε και ονομάζονται περιονύχιες μυρμηγκιές.

Η αντιμετωπιση στο ποδολογικό κέντρο, ποικίλει και εξαρταται από το σημειο που εντοπιζεται η μυρμηγκια, καθως και απο το μέγεθος της.