Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση, είναι ίσως η πιο συχνή πάθηση των νυχιών, και η πάθηση στην οποία αποδίδονται οι περισσότερες δυσμορφίες των νυχιών, ενώ πολλές φορές η εικόνα του νυχιού, μπορεί να μοιάζει με αυτή ενός προσβεβλημένου νυχιού από μύκητα, και παρ’ όλα αυτά, να μην είναι.

Συνήθως, είναι μια χρόνια πάθηση, που αρχίζει να προσβάλλει αρχικά ένα μέρος του νυχιού, και σταδιακά, επειδή δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ή δεν αντιμετωπίζεται στην αρχή, προσβάλλει τμηματικά ολόκληρο το σώμα του νυχιού, με τάσεις να προσβάλλει και τα υπόλοιπα νύχια, και το δέρμα γύρω από αυτά.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνη για τη ζωή, ωστόσο, το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα, αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό, μυρίζει άσχημα, μπορεί να παρουσιάσει πόνο ή δερματική φαγούρα , αίσθημα ντροπής λόγω εικόνας, οπότε σίγουρα δεν είναι κάτι που επιθυμεί κάποιος να του συμβεί.

Συνήθως, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, και σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό, σε άτομα με κυκλοφορικές διαταραχές, σε άτομα που αμελούν την υγιεινή των ποδιών τους, σε άτομα πουν κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων, χωρίς προστασία στα πόδια τους, όπως γυμναστήριο, ντουζιέρες, πισίνα, και σε άτομα που παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση, και φοράνε πολλές ώρες κλειστά παπούτσια.

Μια ονυχομυκητίαση μπορεί να παρουσιάσει πάχυνση του νυχιού, ευθραυστότητα, παραμόρφωση σχήματος, θαμπάδα, αποχρωματισμό, ακόμα και αποκόλληση του νυχιού.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσής του, δεν είναι πάντα όσο εύκολος πολλοί φαντάζονται, γι’ αυτό και συχνά οποιαδήποτε δυσμορφία ή τραυματισμός, βαφτίζεται ονυχομυκητίαση. Για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία ο Ποδολόγος, θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτεί για την ύπαρξη του μύκητα, κάτι το οποίο γίνεται μόνο με μικροβιολογική εξέταση – καλλιέργεια, τμήματος του πάσχοντος νυχιού. Αφού σιγουρευτεί ότι υπάρχει μύκητας, και τι είδος μύκητα είναι, τότε είναι σε θέση να κρίνει το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσει. Να επισημανθεί, ότι συχνό φαινόμενο είναι, να παρατηρηθεί ονυχομυκητίαση μετά από τραυματισμούς νυχιών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, θα πρέπει να γίνει λεπτομερής καθαρισμός του νυχιού, ώστε να μπορέσουν να εισχωρήσουν τα αντιμυκητιασικά προϊόντα που θα προταθούν για χρήση. Συνήθως, αποφεύγουμε τις βαριές φαρμακευτικές αγωγές με χορήγηση χαπιών από το στόμα, καθώς σύμφωνα με επίσημες έρευνες, επιβαρύνουν τον οργανισμό και το συκώτι, και δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πλην κάποιων δύσκολων περιπτώσεων που κρίνεται απαραίτητη. Όταν ο μύκητας προσβάλλει την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, ονομάζεται «πόδι του αθλητή».

Οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν, είτε με άμεση επαφή, δηλαδή από άνθρωπο σε άνθρωπο, ή από ζώο σε άνθρωπο (συνήθως αδέσποτα σκυλιά ή γάτες), είτε με έμμεση επαφή, δηλαδή από το έδαφος, την άμμο, τις πετσέτες.

Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια, τα οποία κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης, τα αποδυτήρια ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων αφού είναι ζεστοί και υγροί χώροι.

Ο ρόλος του Ποδολόγου στη θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι καθοριστικής σημασίας, σε συνδυασμό με την συνεργασία του ασθενή, πετυχαίνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι μύκητες αποτελούν παρελθόν. Στο ποδολογικό κέντρο τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής και τα εργαλεία απολυμαίνονται και αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση, καθώς αποτελούν εστία μόλυνσης και μετάδοσης των μυκήτων.

Σχετικές Υπηρεσίες