Ονυχοκρύπτωση/Είσφρυση όνυχος

Ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση όνυχος (ingrown toenail), είναι μια σοβαρή βλάβη, που αφορά τα νύχια των ποδιών, κυρίως των μεγάλων δακτύλων (αλλά όχι μόνο), και είναι από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες, που αφορά γυναίκες, άντρες και παιδιά, ανεξαιρέτως. Στην ονυχοκρύπτωση, το παρωνύχιο φλεγμαίνει, μολύνεται από βακτήρια και μύκητες, και σταδιακά υπερτρέφεται, υπερκαλύπτοντας τον κεράτινο δίσκο, ο οποίος μοιάζει σαν “να μπαίνει μέσα” στα μαλακά μόρια, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η βλάβη αυτή, πήρε το όνομά της ακριβώς, από το γεγονός, ότι το νύχι κρύβεται μέσα στο δέρμα.

Στην αρχή, ο πόνος είναι σχετικά περιορισμένος, γι’ αυτό και το σύνολο των ασθενών, δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή, με αποτέλεσμα η βλάβη να αφήνεται στην τύχη της, και μια απλή ονυχοκρύπτωση, να εξελίσσεται σε έντονα επώδυνες καταστάσεις, πυώδεις, με κοκκιώματα, που δυσκολεύουν τη χρήση υποδημάτων και τη βάδιση.

Η αιτιολογία της Ονυχοκρύπτωσης φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική, δηλαδή ενοχοποιούνται πολλαπλοί παράγοντες. Ορισμένα από τα αίτια που έχουν μέχρι σήμερα επισημανθεί, είναι τα εξής:

  • Υπεριδρωσία των ποδιών, κακές συνθήκες καθαριότητας και αερισμού.
  • Στενά υποδήματα και κακής ποιότητας, ελαστικές κάλτσες ή καλσόν.
  • Πολύωρη ορθοστασία, έντονη άσκηση ή βάδιση χωρίς εναλλαγή υποδημάτων και καθαριότητα.
  • Ορμονικές διαταραχές (έναρξη περιόδου στα κορίτσια, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση, κλπ)
  • Λανθασμένος τρόπος κοπής των ονύχων.
  • Παραμορφώσεις της κυρτότητας των νυχιών που ευθύνονται για την αλλαγή της μορφής του νυχιού (πάχυνση ή πλάτυνση ή λέπτυνση ή κύρτωση).
  • Η ύπαρξη ορισμένων παθήσεων, που προκαλούν κακή κυκλοφορία του αίματος.
  • Η λήψη φαρμακευτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων, όπως μυκητιάσεων και καρκίνου.
  • Κληρονομικοί λόγοι.

Η κλινική εικόνα στην Ονυχοκρύπτωση εξαρτάται από το στάδιο της παθήσεως και έχει ως εξής:

Στάδιο 1: Το παρωνύχιο φλεγμαίνει ελαφρά και πονάει, εμφανίζει όμως ήπιο οίδημα. Ο ασθενής αισθάνεται ελαφρά ενόχληση.

Στάδιο 2: Το παρωνύχιο μολύνεται από βακτηρίδια και μύκητες, η φλεγμονή αρχίζει να κάνει Κοκκίωμα (granuloma). Ο ασθενής πονάει.

Στάδιο 3: Το παρωνύχιο έχει ευμέγεθες κοκκίωμα (granuloma) με ροή πύου και ορού, ενώ το νύχι είναι κρυμμένο.

Η συντηρητική θεραπεία της Ονυχοκρύπτωσης μπορεί να εφαρμοσθεί στο στάδιο 1 της ταξινόμησης, και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις του σταδίου 2, όπου με καθαριότητα της περιοχής και χρήση αντιβιοτικών, υπάρχει βελτίωση της κλινικής εικόνας, ανάλογα τη σοβαρότητα. Όλες οι περιπτώσεις του σταδίου 3, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση τους, καθώς τα όρια μεταξύ νυχιού και δέρματος δεν είναι πλέον εμφανή, γι’ αυτό και συχνά οι ασθενείς, καταλήγουν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν, χειρουργικές και μη χειρουργικές διαδικασίες. Η λήψη της απόφασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ένταση του πόνου, το στάδιο της φλεγμονής ή της λοίμωξης, εάν ο ασθενής έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν παρόμοιο περιστατικό, και σε αυτή την περίπτωση, ποιες επιλογές έγιναν, και εάν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Συνυπολογίζονται βέβαια και οι συνοσηρότητες, ορισμένες από τις οποίες, απαγορεύουν την υποβολή του ασθενή σε αυτή την μικρή εγχείρηση ή δυσκολεύουν την απόφαση.

Η ολική αφαίρεση θεωρείται αποτελεσματική, αλλά δυστυχώς η πάθηση υποτροπιάζει σε 6 μήνες και μάλιστα χειρότερα, με υπερκύρτωση του όνυχος. Η απλή ημιονυχεκτομή έχει πολύ καλό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα, εφόσον συνδυαστεί με ηλεκτροκαυτηρίαση του παρωνυχίου και της ελεύθερης δεσμίδας της μήτρας του όνυχος, όμως ο χρόνος επουλώσεως είναι αργός 1-2 μήνες. Σε γενικές γραμμές, προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις εγχειρήσεις, όταν μπορεί να δωθεί λύση με πιο ήπιους τρόπους, εκτός, αν ο ασθενής θέλει μια γρήγορη λύση, και δεν τον ενδιαφέρει η εξέλιξη της κατάστασης.

Ο κατάλληλος ειδικός για να αντιμετωπίσει επιστημονικά, και αποτελεσματικά την ονυχοκρύπτωση είναι ο εξειδικευμένος Ποδολόγος. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση, προτείνοντας την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Εάν χρειαστεί, ο Ποδολόγος θα αφαιρέσει το τμήμα του νυχιού που πάσχει, απελευθερώνοντάς σας άμεσα από τον πόνο. Ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της ονυχοκρύπτωσης, είναι οι διάφορες μέθοδοι ορθονυχίας.

Πολύ σημαντικό σε κάθε περίπτωση, είναι η επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων, όσα επιτρέπουν την κίνηση των δακτύλων, όσα δηλαδή δεν είναι στενά ή μικρά. Με τα πρώτα συμπτώματα ονυχοκρύπτωσης, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε Ποδολόγο.

Σχετικές Υπηρεσίες