Οι κάλοι στα πόδια είναι σύνηθες φαινόμενο, σε όλες τις ηλικίες, και τα δύο φύλα ανεξαιρέτως. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, που δρουν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά. Μπορεί να οφείλονται στη κληρονομικότητα, σε  παθολογικές παθήσεις όπως αρθρίτιδες, ορμονικές διαταραχές κ.ά., σε τραυματισμούς, σε υπέρμετρη ταλαιπωρία των ποδιών, όπως πολύωρη ορθοστασία, έντονη άσκηση, κ.α, σε λάθος βάδιση, αλλά κυρίως σε χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.

Λόγω της συνεχούς πίεσης, σε ένα συγκεκριμένο σημείο των ποδιών, ο οργανισμός μας προς άμυνά του, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη ανάπτυξη κυττάρων, σχηματίζοντας μια στιβάδα σκληρού δέρματος, το οποίο μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας. Αυτός λοιπόν ο κάλος, μπορεί να εμφανιστεί στο πέλμα (πελματιαίος κάλος) ή στα σημεία των αρθρώσεων, που ίσως προεξέχει κάποιο οστό, και να είναι σκληρός ή μαλακός, αγγειακός και νευροαγγειακός. Συνήθως, συνοδεύεται από έντονο πόνο, ο οποίος προκαλείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα, που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος. 

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, πρέπει να δίνεται στους διαβητικούς ασθενείς που εμφανίζουν κάλους και σκληρύνσεις, για την αποφυγή περισσότερων και σοβαρότερων επιπλοκών, που μπορεί να οδηγήσουν, ακόμη και σε ακρωτηριασμό.

Σχετικές Υπηρεσίες