Ονυχοφαγία

Η ονυχοφαγία (δάγκωμα των νυχιών), είναι μια ακούσια συμπεριφορά, που εκδηλώνεται υπό την επίδραση στρες/άγχους. Είναι μια συνήθεια, που δεν είναι εύκολο να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί, και αντανακλά την υπερβολική νευρικότητα ή την αδυναμία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Αυτή η περίεργη συνήθεια, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα, όσο στα νύχια, και τα δάχτυλα των χεριών.

Η ονυχοφαγία μπορεί να είναι μια προσωρινή, σχετικά μη-καταστροφική συνήθεια, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό, μακροχρόνιο πρόβλημα, καταστρέφοντας τα νύχια και τους παρακείμενους ιστούς, προκαλώντας μέχρι αποστήματα και λοιμώξεις (παρωνυχία ή ονυχομυκητίαση).

Παλιότερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για την ονυχοφαγία, την εφαρμογή προϊόντων με πικρή γεύση, αλλά γενικά αυτή η μέθοδος είναι αναποτελεσματική. Άλλες φορές χρησιμοποιούνται γάντια, ώστε να αποφεύγουν οι άνθρωποι το δάγκωμα των νυχιών. Στις σοβαρές περιπτώσεις όμως, η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών παραγόντων που συνδέονται με την ονυχοφαγία.

Για την επιτυχή θεραπεία της ονυχοφαγίας, απαιτείται η συνεργασία του ενήλικα ασθενή, με ένα ψυχοθεραπευτή, και ένα εξειδικευμένο Ποδολόγο, ο οποίος θα του περιποιείται τα νύχια, συμβάλλοντας στην καλύτερη αισθητικά εικόνα των φαγωμένων νυχιών και δέρματος, και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, τυχόν αποστήματα και λοιμώξεις.

Σχετικές Υπηρεσίες