Υπονύχιο αιμάτωμα

Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, είναι το πρώτο μέσο επαφής με τα αντικείμενα γύρω μας, και ως εκ τούτου, τα νύχια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στους τραυματισμούς, είτε λόγω κάποιας αστοχίας, είτε ατυχήματος με κάποιο εργαλείο. Το υπονύχιο αιμάτωμα εκδηλώνεται, όταν ένας τραυματισμός προκαλέσει θλάση στην ονυχοφόρο φάλαγγα, ενός ή περισσότερων δακτύλων, οδηγώντας στη συλλογή αίματος, μεταξύ της ονυχαίας πλάκας και της μήτρας του νυχιού. Η μήτρα, είναι το τμήμα στη βάση του νυχιού, από το οποίο αυτό αναπτύσσεται. Το αιμάτωμα, οφείλεται σε ρήξη των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων της περιοχής. Μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό, επειδή δεν υπάρχει χώρος «διαφυγής» του αίματος που συσσωρεύεται. Ένα απλό υπονύχιο αιμάτωμα που αφήνεται χωρίς θεραπεία, υποχωρεί μόνο του, με την επιμήκυνση της πλάκας του νυχιού. Μέχρι να μεγαλώσει όμως το νύχι, το μαύρο – μπλε χρώμα παραμένει για εβδομάδες ή μήνες.

Μέσα σε 48 ώρες μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, αν δείτε αίμα ή έντονο μελάνιασμα με πρήξιμο, απευθυνθείτε στον Ποδολόγο, ο οποίος θα κάνει διάτρηση του νυχιού και θα παροχετεύσει το αιμάτωμα, γλιτώνοντάς σας από πολλά προβλήματα, και δίνοντάς σας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μολύνσεως. Ο πόνος φεύγει σχεδόν αμέσως και ανακουφίζεστε. Δεν πονάει καθόλου και είναι μια πολύ ασφαλής μέθοδος. Αν ο τραυματισμός είναι σοβαρός ίσως χρειαστεί και η λήψη αντιβίωσης και παυσιπόνων.

Επίσης, ένας άλλος κίνδυνος αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως το υπονύχιο αιμάτωμα, είναι να μην γίνει εγκαίρως αντιληπτό τυχόν κάταγμα της ονυχοφόρου φάλαγγας του δακτύλου ή κάποια ρήξη στη μήτρα του νυχιού. Το κάταγμα σε ένα μικρό οστό του δακτύλου δύσκολα θα γίνει αντιληπτό χωρίς ακτινογραφία, ειδικά όταν το υπονύχιο αιμάτωμα είναι εκτεταμένο. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, ακόμα και τα μικρά κατάγματα μπορεί να μην επουλωθούν σωστά. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια να μην λειτουργεί πια το προσβεβλημένο δάκτυλο φυσιολογικά ή να αναπτυχθεί μακροχρόνιος πόνος. Στη συνέχεια, όταν κρίνει ο Ποδολόγος σε συνεργασία με τον γιατρό, θα πρέπει να καθαριστεί σωστά το νύχι και να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα προϊόντα, αν φυσικά δεν χρειαστεί από την αρχή αφαίρεση του νυχιού, ώστε η βλάβη να μην επηρεάσει την ορθή ανάπτυξη του νυχιού, και οδηγήσει σε μόνιμη παραμόρφωση, απώλεια του φυσιολογικού περιγράμματος και σχήματος ή μόνιμη πάχυνση του νυχιού.

Μετά από έναν τραυματισμό του νυχιού, μπορεί να χρειασθούν μερικοί μήνες έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη, περίπου 5-6 μήνες.

Σχετικές Υπηρεσίες