Ονυχογρύπωση

Η ονυχογρύπωση είναι μία πάθηση των νυχιών, που προκαλεί την ταχύτερη ανάπτυξη, της μιας πλευράς του νυχιού από την άλλη, και η δυστροφία αυτή αφορά βασικά, τους όνυχες των μεγάλων δακτύλων των ποδιών, ενώ είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη. Τα προσβεβλημένα από ονυχογρύπωση νύχια, έχουν επίσης επιμήκεις γραμμώσεις στην επιφάνειά τους. Η φορά της ανωμαλίας, καθορίζεται από την πλευρά, η οποία αναπτύσσεται γρηγορότερα στη μήτρα του νυχιού. Το νύχι αυξάνεται υπερβολικά σε μήκος, και δε σταματά στο υπονύχιο. Αντίθετα, μπορεί να φτάσει να προεξέχει 6-8 εκ., ενώ κυρτώνει προοδευτικά, μέχρι να πάρει ελικοειδή μορφή, καταλήγοντας να μοιάζει με νύχι αρπακτικού πουλιού. Η κοίτη του νυχιού υπερτρέφεται και η υπωνύχια αύλακα, γεμίζει με κεράτινη μάζα.

Η πάθηση μπορεί να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει:

  • Νύχια που εισχωρούν στο δέρμα
  • Πόνο με ή χωρίς υποδήματα
  • Μόλυνση
  • Ανικανότητα να πραγματοποιήθούν σωματικές δραστηριότητες – βάδιση

Αιτίες της ονυχογρύπωσης:

  • Τραυματισμός
  • Μυκητιασική λοίμωξη (έως 50% των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης παρουσιάζουν επιπλοκές ή μπορεί να οδηγήσουν σε ονυχογρύπωση).
  • Ψωρίαση (η ψωρίαση είναι μία σχετικά κοινή αυτοάνοση διαταραχή, που προκαλεί την παραγωγή επιπλέον κυττάρων του δέρματος).
  • Περιφερική αγγειοπάθεια (καθώς μειώνεται η αιματική ροή στα κάτω άκρα , παρατηρείται αργή ή ασυνήθιστη ανάπτυξη των νυχιών).
  • Ιχθύαση (η ιχθύαση είναι μία σπάνια δερματική πάθηση, που αποτρέπει το σώμα από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα τα παχιά ή παραμορφωμένα νύχια
  • Οζώδης σκλήρυνση (η οζώδης σκλήρυνση είναι μία σπάνια γενετική νόσος, που προκαλεί την ανάπτυξη καλοήθων όγκων, σε όλο το σώμα).

Η έντονη δυσμορφία και η υπερβολική ανάπτυξη των νυχιών, δημιουργεί πόνο ιδιαίτερα κατά τη βάδιση. Οι συνεχείς μικροτραυματισμοί εξαιτίας της πίεσης που δημιουργούν τα υποδήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, και έτσι να δημιουργηθεί εστία μόλυνσης, με αποτέλεσμα να προσβληθούν τα νύχια από τους μύκητες. Γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η φροντίδα των νυχιών με ονυχογρύπωση, πρέπει να είναι συνεχής. Ο εξειδικευμένος ποδολόγος παρεμβαίνει, μειώνοντας την υπερτροφία του νυχιού. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, η θεραπεία γίνεται χωρίς πόνο, και παρέχει πλήρη ανακούφιση στον ασθενή. Χρησιμοποιώντας κερατολυτικά σκευάσματα και τον τροχό, καθαρίζεται η αύλακα του νυχιού, και αφαιρούνται όλες οι υπερκερατώσεις. Για καλύτερο αποτέλεσμα, αν κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να τοποθετηθεί έλασμα διόρθωσης. Τέλος, προτείνονται στον ασθενή κατάλληλα υποδήματα και συχνή περιποίηση στο ποδολογικό κέντρο.

Σχετικές Υπηρεσίες