Ονυχόλυση

Η ονυχόλυση είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούμε, για τον αποχωρισμό του νυχιού από το δέρμα, που βρίσκεται από κάτω. Η ονυχόλυση διαρκεί αρκετούς μήνες, έως ότου το νέο νύχι που θα αναπτυχθεί, θα αντικαταστήσει το παλιό και θα λύσει το πρόβλημα. Όμως, τα νύχια των χεριών θέλουν 4-6 μήνες για να αναπτυχθούν, ενώ τα νύχια των ποδιών 8-12 μήνες. Επομένως, μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο η ονυχόλυση παραμένει.

Η ονυχόλυση είναι εύκολο να εντοπιστεί. Αν παρατηρήσετε, ότι το νύχι σας αρχίζει να ανασηκώνεται από την κοίτη, τότε έχετε ονυχόλυση. Ο εντοπισμός όμως της υποκείμενης αιτίας μπορεί να είναι δύσκολος. Μόλις η αιτία εντοπιστεί, η θεραπεία της θα βοηθήσει στην υποχώρηση του προβλήματος, και τελικά στη θεραπεία.

Η ονυχόλυση, ιδιαίτερα αν συμβαίνει σε επαναλαμβανόμενη βάση, χρειάζεται διάγνωση και συνταγογραφούμενη θεραπεία για να επουλωθεί. Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε ένα ειδικό για το πρόβλημα της ονυχόλυσης, ιδιαίτερα εάν επηρεάζει περισσότερα από ένα δάχτυλα, στα χέρια και τα πόδια.

Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά έχει αρκετές πιθανές αιτίες. Ένας τραυματισμός στο νύχι μπορεί να προκαλέσει ονυχόλυση ο οποίος μπορεί να προκληθεί, για παράδειγμα, από υποδήματα που είναι πολύ σφιχτά δεμένα, ή ακόμη και ένα ελαφρύ, επαναλαμβανόμενο χτύπημα των νυχιών του χεριού (π.χ. στο γραφείο). Μπορεί επίσης, να είναι το αποτέλεσμα αλλεργίας σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο νύχι, όπως ασετόν ή τεχνητά νύχια, ή να αποτελεί σύμπτωμα μυκητίασης των νυχιών, θυρεοειδικής πάθησης ή ψωρίασης. Αν τα νύχια μας δεν είναι υγιή ή έχουν κάποιο πρόβλημα, όπως η ονυχόλυση, αυτό αποτελεί την πρώτη ένδειξη, ότι υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα στο σώμα μας. Επίσης, μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο.

Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε κάτω από το νύχι, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα ή να επιτρέψει στα βακτήρια, να εισχωρήσουν βαθύτερα μέσα στο νύχι. Απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο ποδολόγο, και αυτός θα σας βοηθήσει!

Ο ποδολόγος θα ζητήσει να δει μία πρόσφατη εξέταση αίματος, η οποία θα αποκαλύψει εάν ο ασθενής έχει κάποιο θυρεοειδικό πρόβλημα ή ανεπάρκεια βιταμίνης που προκαλεί την ονυχόλυση. Θα συμπληρώσει ένα ιστορικό με κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και θα καθαρίσει την πάσχουσα περιοχή, καθώς ο σωστός καθαρισμός θα βοηθήσει τα νύχια των ποδιών ή των χεριών να προσαρτηθούν εκ νέου στην κοίτη του νυχιού, όπως πρέπει.

Η ονυχόλυση δεν είναι αιτία επείγοντος ραντεβού, αλλά θα πρέπει να εντοπιστεί τι την προκαλεί. Με την αποτελεσματική θεραπεία, το νύχι θα προσκολληθεί εκ νέου στην κοίτη του, καθώς μεγαλώνει.

Σχετικές Υπηρεσίες