Ψωρίαση νυχιών

Η ψωρίαση στα νύχια (ψωριασικοί όνυχες), χαρακτηρίζεται από τη μεταβολή της φυσικής όψης των νυχιών. Προσβάλλει συνήθως άτομα, με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να προσβάλλει και άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι μία πάθηση που παρατηρείται στο 50% περίπου των ασθενών με κλασική ψωρίαση. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ριζικές αλλαγές στην μήτρα και την κοίτη του νυχιού. Μπορεί να πλήξει κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου. Η ασθένεια είναι μη μεταδοτική και αυτοάνοση.

Οι αιτίες εμφάνισης της ψωρίασης νυχιών, σχετίζονται με γενετικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος, που επιβαρύνεται από ψυχολογικούς παράγοντες, φάρμακα ή μολύνσεις. Έκδηλος είναι ο ψυχολογικός παράγοντας και αντίκτυπος, με σχεδόν όλους τους ασθενείς να δηλώνουν ότι η ψωρίαση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, αφού επηρεάζεται σημαντικά, η ποιότητα της ζωής τους και η αισθητική τους εικόνα.

Η ονυχόλυση, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση της ψωρίασης στα νύχια. Άλλες είναι η βοθρία των νυχιών, η ευθραυστότητα, η λευκονυχία, η τραχυωνυχία και η υπονύχια υπερκεράτωση. Η μορφή εκδήλωσης της ψωρίασης, στα νύχια των χεριών και στα νύχια των ποδιών διαφέρει. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, στις οποίες η εμφάνιση αλλοιώσεων στα νύχια, και ο βαθμός σοβαρότητας τους, δεν συνδυάζεται πάντοτε με δερματικές ψωριασικές βλάβες.

Αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων, που δεν φέρει ψωριασικές βλάβες, να παρουσιάσει ψωριασική ονυχία. Η ψωριασική ονυχία εξαιτίας των πιο έντονων, και ενίοτε αποκρουστικών αλλοιώσεων που προκαλεί, δημιουργεί στους πάσχοντες δυσάρεστα συναισθήματα, δυσχεραίνει την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, ενώ πολλοί από τους πάσχοντες βιώνουν πόνο. Οι κλινικές εκδηλώσεις-αλλοιώσεις της ψωριασικής ονυχίας ποικίλουν, και προσβάλλουν με διαφορετική συχνότητα τα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Η επιλογή της βέλτιστης θεραπείας στους ασθενείς με ψωρίαση, στα νύχια των άνω και των κάτω άκρων, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η προτεινόμενη αντιμετώπιση,ανάλογα με τον ασθενή κάθε φορά, στοχεύει στην βελτίωση της εμφάνισης των νυχιών. Αυτός άλλωστε, είναι και ο στόχος του Ποδολόγου.

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωριασικής ονυχίας σπουδαίο ρόλο παίζει η λεπτομερής διερεύνηση πιθανής συνύπαρξης άλλης πάθησης με παρόμοια συμπτώματα όπως αυτά της ονυχομυκητίασης. Προς αποκλεισμό κάποιας επιμόλυνσης γίνεται άμεση μικροσκοπικής εξέταση και καλλιέργεια για μύκητες.

Οι παθήσεις συνυπάρχουν συχνά γιατί τα ψωριασικά νύχια είναι περισσότερο ευάλωτα στις μυκητιάσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της ονυχόλυσης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αποκόλλησης του νυχιού από την κοίτη δημιουργείται ένα κενό, το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την είσοδο και τη δημιουργία αποικιών μυκήτων αλλά και βακτηριδίων.

Οι συμβατικές θεραπείες με τοπικές κρέμες ή με χορήγηση από του στόματος αγωγής μεμονωμένα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα. Η ψωριασική ονυχία είναι μια δύστροπη πάθηση, εξαιρετικά επίμονη και ανθεκτική στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Χρειάζεται υπομονή και δέσμευση χρόνου από τον ασθενή γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών είναι πολύ αργός και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Σχετικές Υπηρεσίες