Οι ραγάδες στα κάτω άκρα, είναι τα σκασίματα που εμφανίζονται, κυρίως στα πέλματα. Το δέρμα εντοπίζεται τόσο ξηρό, ώστε προκαλούνται ανοίγματα και ρωγμές. Εκτός από την αντιαισθητική όψη, συνυπάρχει πόνος, αίσθημα βάρους στα πόδια, και σε έξαρση, μπορεί οι σχισμές να ματώνουν, και να είναι ιδιαίτερα επώδυνες και επικίνδυνες για την υγεία των κάτω άκρων, και του οργανισμού μας γενικότερα, μιας και είναι είσοδος για βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Συνήθως, είναι αποτέλεσμα αμέλειας, μη τακτικής ενυδάτωσης και περιποίησης. Μπορεί όμως, να οφείλονται σε κάποιο τραυματισμό, σε κάποια παραμόρφωση των άκρων, και σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο θυρεοειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, η μυκητίαση, η νευροδερματίτιδα, ή άλλες δερματικές παθήσεις. Επιβαρυντικοί παράγοντες, είναι το αυξημένο βάρος και η λάθος επιλογή υποδημάτων. Η κληρονομικότητα και εδώ, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Τα πέλματα με σκληρύνσεις και ραγάδες, χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτική φροντίδα, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο, στην μηνιαία απομάκρυνση των σκληρύνσεων από ποδολόγο. Την υπόλοιπη θεραπεία, πρέπει να την κάνει κανείς στο σπίτι με εξειδικευμένες κρέμες, που ενυδατώνουν το δέρμα και διατηρούν την φυσική του ελαστικότητα. Επίσης, είναι σημαντική η επιλογή κατάλληλων υποδημάτων, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά, και να μπορεί να αναπνέει.

Σχετικές Υπηρεσίες